Индија за туристички туристички визи водич за учење јога и јога-институти

Во оваа тема ја опфаќаме најпочитуваната личност или институтите за Јога во Индија. Ако доаѓате во Индија натаму Индиска туристичка виза тогаш можете да ги искористите услугите за јога во Индија.

Учење на јога во Индија на индиска туристичка виза

Владата на Индија обезбедува Индиска деловна виза Интернет (индиска виза преку Интернет или eVisa Индија за бизнис), Индиска медицинска виза Интернет (Индиска Виза Интернет или eVisa Индија за медицински цели) и Индиски туристички визи на Интернет (Индиска Виза Интернет или eVisa Индија за Турист). Ако вашата цел на посета да дојде во Индија е Јога практика преку индивидуа или институт, тогаш треба да аплицирате Индиска виза на Интернет за туристички цели (Индиски Виза Интернет или eVisa Индија Туризам).

Јогата е античка практика поврзана со хиндуизмот во Индија и е дел од тоа училиште на хинду традиционална филозофија која верува во постоењето на душата или на себе. Далеку од само комплет вежби или асани практиката на Јогата е составена од елементи кои се физички, ментални и исто така духовни по природа. Јога веќе подолго време е позната на Запад најмногу како вежби кои помагаат при физичка подготвеност и помагаат во справувањето со стресот и релаксацијата. Без разлика дали сте заинтересирани за јога само во оваа ограничена форма и сте желни да научите како да се подобрите во тоа или сте заинтересирани и за менталниот, медитативниот и духовниот аспект на тоа, и во двата случаи не би можеле да добиете подобро искуство за учење отколку на некои од најдобрите јога се повлекува во Индија. А, доаѓањето во Индија за да научите јога е многу лесно сега со достапноста на индиската е-виза што ви овозможува да аплицирате за истото преку Интернет. За краткорочен курс за јога или повлекување од јога, треба да аплицирате за индиска туристичка е-виза и освен другите барања од истата, дадете детали за вашиот курс и институтот каде што ќе го одите. Но, пред да го направите тоа, ќе треба да одлучите на кое јога ќе се повлечете или ќе се придружите и ние можеме да ви помогнеме во тоа. Еве некои од најдобрите јога-повлекувања и индивидуални во Индија, од кои можете да изберете.

Депак ambамб, Newу Делхи

 

Ако планирате да научите за Хата Јога или подлабока јогиска филозофија во Северна Индија, тогаш треба да стапите во контакт со Дипак hамб кој престојува во Њу Делхи. Институтот е исто толку добар како наставникот по јога и Депак hамб е најдобар според нашето истражување. Тој спроведува работилници со Светската здравствена организација на Обединетите нации, Ауробиндо Ашрам и други врвни корпорации. Тој, исто така, спроведува часови за избрани лица.

Може да се достигне и Deepak Jhamb, водечки независен водач на јога [заштитена по е-пошта] и блогови на https://deepakjhamb.wordpress.com

Центарот за јога Шарат во Мисор

Исто така познат како Институт за истражување на јогата „Астанга“, ова повлекување во јогата го основал К. Патаби Joоис уште во 1948 година. Joоис го практикувал и популаризирал стилот на Јога познат како Јоханга Јога, за кои некои сакаат да мислат како модерно толкување на класичната индиска јога. Патаби Joоис предавал Аштанга Јога на овој институт и сега неговата ќерка и внук ја продолжуваат традицијата со тоа што сè уште предаваат тука. Можете да аплицирате преку Интернет за да се приклучите на часовите и да земете А краткорочен курс по јога овде.

 

Меморијален јога-институт Рамамани Ијенгар во Пуна

Еден од најпознатите практичари од јога низ целиот свет и еден од првите наставници по јога, исто така, го основа БКК Ијенгар стилот на Јигагар на Јога, кој обрнува внимание на деталите и прецизноста во јога-пози или асани и исто така користи реквизити за изведување на споменатите асани кои помагаат да се намали ризикот од напнатост или повредени. Луѓето од целиот свет доаѓаат во овој институт за да учат Јога во Индија и исто така има освоено голем број на награди. Исто така, има библиотека исполнета со книги поврзани со Јога. Дизајнот на зградата на Институтот е исто така многу интересен затоа што има три спрата од кои секој треба да ги претставува, соодветно, умот, телото и душата. Неговиот формулар за апликација можете да го најдете на Интернет.

 

Интернационални центри за јога веданта Виданта

Оваа непрофитна организација за Јога има многу центри низ целиот свет, но оние во Индија се распаѓаат на свет. Основан од Свами Вишнудевананда, овој центар за јога е отворен за секого. Да се ​​биде меѓународно признат курс од тука би бил прилично престижен и курсевите што се нудат тука се фокусираат не само на практиката на јога, туку и на филозофијата и психологијата од која произлегува. Курсевите овде ја поедноставуваат практиката на јога со распаѓање во четири едноставни единици и целта на центарот е вистински да им помогне на луѓето кои би сакале физички, ментално и духовно да ги менуваат своите животи на подобро.

 

Фул Шати, Ришикеш

Ришикеш е центар на јога ашрами и центри. Ако не ве интересира конкретно некој стил на јога, како што се Аштанга или Ајенгар, тогаш можете да одите по Ришикеш. Phool Chatti, што значи „земја на цвеќето“, е јога центар стар повеќе од сто години и е една од најдобрите опции за учење Јога во Ришикеш. Нејзиниот директор за јога, Садви Лалитамбај, живее овде уште од 15 години и предава поголем дел од часовите. Курсот што се нуди овде е 7 дена и е многу експанзивен во однос на тоа што вклучува, како што се медитативни прошетки, пешачење и потоци на реките.    

 

Виолетова долина, Гоа

Ако не сте многу во идејата за тотално традиционално повлекување на јога, тогаш ова модерно јога повлекување е правилна опција за вас. Има некои од најдобрите јога-инструктори на светот кои тука го предаваат стилот на јога во Аштанга. Тоа е многу удобно место за учење јога и нуди многу модерни удобности како WiFi. Исто така, има дополнителна корист од прекрасните плажи и длабоките сини води на Гоа за уживање додека доаѓате во Индија за да научите јога.

Граѓани на Соединети Држави, Канада, Франција, Нов Зеланд, Австралија, Германија, Шведска, Данска, Швајцарија честопати наоѓаат Јога во Индија привлечно искуство. Граѓаните од над 180 земји имаат право да аплицираат според Квалификуваност за индиска виза и примени ја индиската виза преку Интернет.

Ако планирате да ја посетите Индија на краткорочен курс за јога, можете да аплицирате за Индиска туристичка е-виза он-лајн токму тука и доколку имате потреба од каква било помош или ви требаат појаснувања, треба да контактирате Водич за визи за Индија за поддршка и водство.