Широка бела земја - Ран од Куч. Белата пустина на Индија

Индиска виза на Интернет овозможуваат посетителите од целиот свет да добијат eVisa Индија или електронска виза за Индија за Туристички, деловни и медицински посети до Индија. Владата на Индија препорачаниот метод е да се аплицира преку Интернет на Индиска виза на Интернет веб-страница. Можете да добиете електронска индиска виза преку Интернет за итни барања по е -пошта без да морате курир вашиот пасош. Е -пошта и валидна дебитна/кредитна картичка или Paypal сметка се единствените барања што треба да се добијат Индиска деловна виза, Индиска туристичка виза or Индиска медицинска виза преку е-пошта.

Ранот од Куч е единствената бела пустина во Индија и една од најголемите солени пустини во светот. Најголемите солени пустини низ светот се наоѓаат во различни делови, при што белите песочни делови од Куч се единствената солена пустина во индискиот потконтинент.

Се наоѓа во западниот дел на Индија во државата Гуџарат, на Ран од Куч е поделен на два главни дела познати како Големиот Ран и Малиот Ран.

Полињата со солени мочуришта ја делат областа помеѓу индиско-пакистанската граница на запад, со неколку реки на север и Заливот Куч, кои се наоѓаат на нејзиниот југ.

Иако напуштена област, Големиот Ран на Куч има докази за цивилизација што датираат од периодот на долината Инд, со едно од најголемите локации Харапан, лоцирано во овој регион во Индија. Се чини дека пустината не беше толку сурова како што изгледа!

И кога ќе се видат од очите на истражувачот, огромните делови од сол сигурно ќе изгледаат многу поубави од неговото име.

Ран од Куч Слоеви на сол

Слоеви на сол

Ранот од Куч е солена пустина со огромни делови од сол расфрлани на големи површини на копно покрај Арапското Море. Солта доаѓа од плимата и осеката на океанот што го прави местото да изгледа како бела свила украсена на копно колку што можат да стигнат очите. Неколку солени пустини се наоѓаат во светот, каде што на некои места, солта изгледа потемна по текстура поради обилното присуство на други минерали.

Великиот Ран, кој е поголем дел од ранот на Куч, е дом на многу села лоцирани на негово чело. Тешко е да се замисли животот во неповолна средина како онаа во пустината, но селата во Куч одржуваат голема разновидност во културата и кујната, нешто што н remind потсетува дека креативноста не мора да зависи од околностите.

Рамните пространства што ја покриваат земјата со сол и други минерали се природно формирани додека солта се смирува со секоја плима што доаѓа од Арапското Море, што може да се види далеку на хоризонтот. Како што сонцето сјае на солените ќебиња, може да се зачудиш од ова јасно чудо на природата.

Зимски бои - еВиза за Индија

Бои на зимата

Посетата на пустина можеби не е толку удобна како што звучи, но тридневниот фестивал што се организира секоја година во регионот Куч во зимските месеци од декември до февруари е еден од најдобрите начини да се набудуваат беспрекорни парчиња сол.

Шаторскиот град Куч секоја година е домаќин на неколку туристи за да бидат сведоци на шарената страна на Гуџрат. Посетата на Шаторскиот град би значела сведочење на кујната, културата, природата и луѓето сите заедно на едно место.

Селото Дордо сместено во областа Куч е домаќин на туристи од целата земја и од странство и е најдобрата опција за истражување на областа за време на фестивалот.

Полусушните пасишта на резерватот Бани станува центар за туристите да ја истражуваат родната култура и храна од регионот, заедно со многу експедиции и активности достапни за ентузијастите за авантури.

Ран Уцав или Ранскиот фестивал, како што се нарекува, се појавува како флексија на сите убави нешта од Гуџрат на едно место. Како патник, тоа е еден од најдобрите начини да се доживее западниот дел на Индија.

Ткаени со грижа - индиска еВиза

Ткаени со грижа

Додека уметноста и рачните работи се познати во многу делови на Индија по нивната софистицирана и деликатна убавина, везот на регионот Куч изгледа уште поубаво, бидејќи занаетчиите ја практикуваат сложената уметност на камен и огледало.

Главно ткаени од жени занаетчии од државата, извезениот текстил станува извор за поддршка на егзистенцијата на заедницата, која се продава во земјата, како и се извезува во странство.

Најпознатиот и најнежниот дел од везот на Куч наречен Аари, беше направен за кралските семејства на државата во времето на кнежеството. Огледала и камења се додаваат на ткаенината која е обично памучна, понекогаш свилена или сатенска.

Везот на Кач е навистина подарок за културна убавина на Индија од племенските занаетчии на Гуџарат. Неговата убавина сигурно ќе го отежне изборот на вашата омилена од продавницата!

 

Чудно Мираж

Многу жители на селата од областа Куч велат дека обично се сведоци на некои чудни светла во мочурливите пасишта во близина на солените рамнини. Феноменот забележан најчесто по темнината е именуван како Чир Бати на локален јазик што буквално значи светлина на духови.

За да биде уште почудно, селаните раскажуваат прикази за светлата што ги следат и ако се случи да се пронајдат, можно е да се изгубите во солените станови на Ран! Па, вашата научна книга веројатно само ќе каже дека има емисии на фотони.

 

Камила во индиската пустина - eVisa Индија

Камила и Месечината

Спектакуларниот фестивал во Ран е најдобриот начин да се биде сведок на волшебната убавина на затрупаната земја со сол. Селото Дордо сместено на работ од границата Индија-Пакистан станува порта за да се доживеат солените мочуришта на Куч.

Денови долги фестивали и музички настани што ја прикажуваат локалната култура и кујна ја обојуваат сувата пустина во светли бои на Гуџарат во текот на трите месеци од зимата.

Со сведочење на светлината на Месечината додека слета на солената земја, се забележува најволшебниот визуелен ефект, нешто што очите би можеле да го доловат цел живот. Јавање на камила во ноќта со полна месечина додека патувате низ сребрена земја, нудејќи прекрасна панорама. Што повеќе се нарекува магично?


Граѓаните на многу земји, вклучително и Соединети Држави, Канада, Франција, Нов Зеланд, Австралија, Германија, Шведска, Данска, Швајцарија, Италија, Сингапур, Обединето Кралство, имаат право на индиска виза преку Интернет (eVisa India), вклучувајќи ги и посетите плажи на Индија со туристичка виза. Resител на над 180 земји квалитет за Индиска виза на Интернет (еВиза Индија) според Квалификуваност за индиска виза и примени ја индиската Visa Online понудена од Владата на Индија.

Доколку имате сомнежи или ви треба помош за патување во Индија или Виза за Индија (eVisa India), можете да аплицирате за Индиска виза на Интернет токму тука и ако ви треба каква било помош или ви требаат појаснувања, треба да контактирате Индиски виз-биро за помош за поддршка и водство.