Познати споменици во Индија мора да ги посетите

Индија е земја на разновидност и дом на некои архитектонски и историски чуда.

Владата на Индија обезбеди модерен метод на апликација за индиска виза онлајн. Ова значи добра вест за апликантите бидејќи од посетителите на Индија повеќе не е потребно да закажат состанок за физичка посета на Високата комисија на Индија или индиската амбасада во вашата матична земја.

Владата на Индија овозможува посета на Индија со барање за Индиска виза преку Интернет на оваа веб-страница за неколку намени. На пример, вашата намера за патување во Индија се однесува на комерцијална или деловна цел, тогаш имате право да аплицирате Индиска деловна виза Интернет (индиска виза преку Интернет или eVisa Индија за бизнис). Ако планирате да одите во Индија како медицински посетител од медицинска причина, консултантски лекар или за хирургија или за вашето здравје, Владата на Индија има направено Индиска медицинска виза Достапно преку Интернет за вашите потреби (индиска виза преку Интернет или eVisa Индија за медицински цели). Индиски туристички визи на Интернет (Индиска виза преку Интернет или eVisa Индија за турист) може да се искористи за средби со пријатели, средби со роднини во Индија, посетување курсеви како јога или за видување и туризам.

Таџ Махал

Таџ Махал

Зачудувачката бела мермерна конструкција е изградена во 17 век. Го нарачал царот Мугал Шах Јахан за неговата сопруга Мумтаз Махал. Во споменикот е сместен гробот и на Мумтаз и на Шах Јахан. Таџ Махал е сместен на брегот на реката Јамуна во живописен амбиент. Тоа е мешавина од различни архитектонски елементи од могалски, персиски, османлиско-турски и индиски стил.

Влезот во гробниците е забранет, но на туристите им е дозволено да шетаат низ прекрасната околина на Махал. Таџ Махал е едно од седумте светски чуда.

Локација - Агра, Утар Прадеш

Време - 6 часот наутро - 6:30 часот (затворено во петок)

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Прочитајте повеќе за Таџ Махал и Агра тука.

Палата Мисоре

Една од најспектакуларните структури во Јужна Индија е палатата Мисоре. Изграден е под надзор на Британците. Конструиран е во индо-сараценскиот стил на архитектура, кој претставува стил на заживување на архитектурата од стилот на Мугал-Индо. Палатата сега е музеј кој е отворен за сите туристи. Една од најспектакуларните структури во Јужна Индија е палатата Мисоре. Изграден е под надзор на Британците. Изграден е во индо-сараценски стил на архитектура, кој претставува стил на заживување на архитектурата од стилот на Мугал-Индо. Палатата сега е музеј кој е отворен за сите туристи.

Локација - Мисоре, Карнатака

Време - 10 часот наутро - 5:30 часот, сите денови во неделата. Светло и звучно шоу - понеделник до сабота - 7 часот - 7 часот и 40 минути.

Шри Хармандир Сахаб

Шри Хармандир Сахаб

Шри Хармандир Сахаб, исто така популарно познат како Златен храм, е светото религиозно место на Сиките. Храмот е сместен прекрасно преку светиот Амритсар Саровар, кој е света река на Сиките. Храмот е мешавина од хиндуистички и исламски стил на архитектура и е двокатна зграда во форма на купола. Горната половина на храмот е изградена во чисто злато, а долната половина со бел мермер. Подовите на храмот се изработени од бел мермер, а wallsидовите се украсени со цветни и животински отпечатоци.

Локација - Амритсар, Пенџаб

Време - дваесет и четири часа на ден, сите денови во неделата

Храм Брихадишвар

Тој е еден од трите храмови во Чола, кои се дел од светското наследство на УНЕСКО. Храмот е изграден од Раџа Раџа Чола Први во 11 век. Храмот е познат и како Перија Ковил и е посветен на лордот Шива. Храмот кула е висока 66 метри и е меѓу највисоките во светот ..

Локација - Танџавур, Тамил Наду

Време - 6 часот наутро - 12:30 часот попладне, 4 часот попладне - 8:30 часот, сите денови во неделата

Храм на Бахаи (исто така храм на Лотус)

Храмот на лотос

Храмот е познат и како храм Лотус или Камал Мандир. Изградбата на оваа примерна структура во форма на бел лотос е завршена во 1986 година. Храмот е религиозно место на луѓето од верата Бахаи. Храмот им овозможува простор на посетителите да се поврзат со своето духовно јас со помош на медитација и молитва. Надворешниот простор на храмот се состои од зелени градини и девет рефлектирачки базени.

Локација - Делхи

Време - лето - 9 часот наутро - 7 часот попладне, зими - 9:30 часот до 5:30 часот, затворено во понеделник

Хава Махал

Хава Махал

Споменикот на пет ката е изграден во 18 век од страна на Махараја Саваи Пратап Синг. Познато е како палата на ветерот или ветерот. Структурата е изработена од розов и црвен песочник. Архитектонските стилови видливи во споменикот се мешавина од исламски, могалски и рајпут.

Локација - ipајпур, Раџастан

Време - лето - 9 часот наутро - 4:30 часот, сите денови во неделата

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Има многу повеќе што туристите можат да откријат во Раџастан.

Спомен на Викторија

Зградата е направена за кралицата Викторија во 20 век. Целиот споменик е направен од бел мермер и е спектакуларен за гледање. Меморијалот сега е отворен музеј за туристите да ги истражуваат и восхитуваат артефактите како статуи, слики и ракописи. Областа околу музејот е градина во која луѓето се релаксираат и уживаат во убавината на зеленилото.

Локација - Колкута, Западен Бенгал

Време - лето - музеј - 11 часот наутро - 5 часот попладне, градина - 6 часот наутро - 5 часот попладне

Кутуб Минар

Споменикот е изграден за време на режимот на Кутуб-уд-дин-Аибак. Тоа е структура долга 240 стапки, која има балкони на секое ниво. Кулата е направена од црвен песочник и мермер. Споменикот е изграден во индо-исламски стил. Структурата се наоѓа во парк опкружен со многу други важни споменици изградени во исто време.

Споменикот е познат и како Кула на победата бидејќи е изграден во знак на сеќавање на победата на Мохамад Гори над кралот Рајпут Притвирај Чаухан.

Локација - Делхи

Време - отворено сите денови - 7 часот наутро - 5 часот

Санчи Ступа

Санчи Ступа

Санчи Ступа е еден од најстарите споменици во Индија бидејќи е изграден во 3 век од страна на високо прославениот крал Ашока. Тоа е најголемата Ступа во земјата и е позната и како Голема ступа. Структурата е целосно изработена од камен.

Локација - Санчи, Мадија Прадеш

Време - 6:30 - 6:30 часот, сите денови во неделата

Порта на Индија

Еден од релативно новите споменици во Индија е изграден за време на британското владеење. Поставена е на врвот на Аполо Бундерот во јужниот дел на Мумбаи. Пред кралот Georgeорџ V да ја посети Индија, беше изграден заоблениот портал за да го пречека во земјата.

Портата на Индија може да се меша со Индиската порта која се наоѓа во Делхи и гледа на парламентот и куќата на претседателот.

Локација - Мумбаи, Махараштра

Тајминг - Отворено цело време

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Има многу повеќе што туристите можат да откријат во Мумбаи.

Црвена тврдина

Црвена тврдина

Најважната и најпознатата тврдина во Индија е изградена за време на владеењето на кралот на могулите Шах Јахан во 1648 година. Масивната тврдина е изградена од црвени песочници во архитектонски стил на Могалите. Тврдината се состои од прекрасни градини, балкони и сали за забава.

За време на владеењето на Мугалите, се вели дека тврдината била украсена со дијаманти и скапоцени камења, но со текот на времето кога кралевите го изгубиле своето богатство, тие не можеле да ја одржат таквата раскош. Секоја година премиерот на Индија и се обраќа на нацијата на Денот на независноста од Црвеното тврдина.

Локација - Делхи

Време - од 9:30 до 4:30 часот, затворено во понеделник

Шармантар

Шармантарот е изграден од Кули Кутб Шах во 16 век и неговото име лабаво се претвора во четири минариња кои формираат кардинални точки на конструкцијата. Ако сте lубител на шопинг, можете да се упатите кон блискиот чаршија чаршија за да ја исполните вашата желба за купување добрите.

Локација - Хајдерабад, Телангана

Време - лето - 9:30 часот наутро до 5:30 часот, сите денови во неделата

Каџурахо

Каџурахо

Храмовите Хаџурахо биле изградени од династијата Чандела Рајпут во 12 век. Целата структура е изработена од црвен песочник. Храмовите се познати меѓу Хиндусите и Јаините. Целата област се состои од три комплекси со 85 храмови.

Локација - Чатарпур, Мадија Прадеш

Време - лето - 7 часот наутро - 6 часот попладне, сите денови во неделата

Храмот Конарк

Храмот е изграден во 13 век и е славно познат и како Црна пагода. Тој е посветен на богот на Сонцето. Храмот е значаен по својата сложена архитектура која датира од илјадници години наназад. Надворешноста на храмот е чудо бидејќи структурата наликува на кочија, а внатрешноста е украсена со мурали и слики.

Локација - Конарк, Одиша

Време - од 6 до 8 часот попладне, во сите денови на неделата


Граѓаните на многу земји, вклучително и Соединети Држави, Канада, Франција, Нов Зеланд, Австралија, Германија, Шведска, Данска, Швајцарија, Италија, Сингапур, Обединето Кралство, имаат право на индиска виза преку Интернет (eVisa India), вклучително и посета на плажи во Индија со туристичка виза. Resител на над 180 земји со квалитет за Индиска виза на Интернет (еВиза Индија) според Квалификуваност за индиска виза и применете ја индиската виза онлајн понудена од Владата на Индија.

Доколку имате сомнежи или ви треба помош за патување во Индија или Виза за Индија (eVisa India), можете да аплицирате за Индиска виза на Интернет токму тука и доколку ви треба каква било помош или ви требаат појаснувања, треба да контактирате Индиски виз-биро за помош за поддршка и водство.