Индиска политика за визи за прекуокеанските граѓани на Индија - 2020 година

Во почетниот потег кон отворање на патувања низ целиот свет, Владата на Индија ги преиспита ограничувањата за визи и патувања за државјани на картички во странство од Индија (OCI) да ја посетат нацијата.

Дозволено е патување за сопственици на картички OCI во четири класификации. OCI не бараат Индиска виза на Интернет (eVisa Индија)

  1. Ова вклучува помали млади наменети за индиски државјани во странство;
  2. Имачи на картички OCI кои сакаат да дојдат во Индија заради семејни кризи како поминување во семејството;
  3. Парови каде едниот животен партнер е сопственик на картички OCI, а другиот е индиски државјанин и тие имаат постојан животен век во Индија; и
  4. Колеџот разбралници кои се сопственици на картички OCI (не легитимно малолетни), но чии старатели се индиски жители кои живеат во Индија.

 

Во новото барање дадено на 22 мај 2020 година, домашната служба на Унијата соопшти дека ограничувањата за движење, принудени не многу одамна, нема да бидат релевантни за овие класификации кои биле исклучени за патување со воздух, брод и воз и, исто така, може да одат со некое друго возило испратено за одведувајќи ги назад во нацијата.

Засега, ќе остане преостанатиот дел од ограничувањата принудени за патување низ целиот свет. Како и да е, владини извори рекоа дека ова е првичен потег кон отворање на патувања низ целиот свет и правилата за благосостојба на СОВИД-19 ќе останат материјални за сите патници.

Без оглед, визните релаксирања ги посакуваа OCI носителите на картички, и постепено нема тенденција да не е вообичаено да се отворат и воздушни патувања за други класификати за визи.

Визните ограничувања принудени од Индија се случија кога повеќето нации го ограничија глобалното воздушно патување. Со нациите што излегуваат од режимот на заклучување, администрацијата внимава на блиските подобрувања на глобално ниво за да гарантира дека сопствениот визен систем не се претвори во заобиколен пат во развојот на истражувачи кои спаѓаат во различни класи.

На 5 мај, законодавниот дом ја задржа канцеларијата за безвизен режим за престанок до сопствениците на картички OCI, сè додека не се укине забраната за универзално патување на патници од и од Индија. Глобалниот сообраќај низ периферијата на земјиштето беше исто така ограничен, и на кој било надворешен државјанин, вклучително и сопственици на картички OCI, им се пристапуваше да ги контактираат своите најблиски мисии за нова виза во случај да имаат убедливи мотиви да се упатат кон Индија.

На 18 март 2020 година законодавната власт ја суспендираше канцеларијата без дозвола за виза, која им беше дозволена на имателите на картички OCI, бидејќи на распрснување COVID-19 и на 6 мај објави дека има во суспензија бројни делови со длабоки вкоренети визи, кои им беа дадени на носителите на картички OCI до продолжување на глобалното патување.

Како и да е, имаше приговор меѓу поединци од индиската дијаспора низ целиот свет кои не можеа да се вратат во Индија заради проблеми, на пример, нивните новородени деца биле носители на картички OCI или кои не можеле да патуваат дом во секој случај, од кризни причини поради суспендирање на нивните визи.

Индиска виза за туристи, бизнис и медицина

Индиската виза преку Интернет (eVisa India) за оние кои живеат во Индија важи на неодредено време за време на пандемијата COVID. Индиската Виза Интернет (eVisa India) во моментов е привремено прекината од 27th од мај 2020 година до понатамошно известување. Индиската влада има намера да ја отвори Меѓународната граница на Индија во јуни / јули 2020 година за странците да влезат во Индија.

Класите на индиската виза преку Интернет (eVisa India) се Индиска виза за туризам, Индиска виза за бизнис, Индиска виза за медицински, Индиска виза за медицински придружник.

Апликација за индиски визи е на интернет и приемот на eVisa за Индија е преку е-пошта.