Политика за визи за деца и таблиги

 

Индиска политика за визи

 

Во Итна индиска виза забележавме кој може да дојде во Индија во непогодни и итни околности во пресрет на Ковид во 2020 година.

Децата на индиски граѓани кои живеат во странство, родени надвор од Индија, сè уште немаат право од јуни 2020 година да ја посетуваат Индија. Владата на Индија започна мисија наречена Ванде Барат, со цел да ги приведе дома и да ги вратат државјаните кои беа заробени во странство. Меѓутоа, бидејќи децата на овие индиски државјани се заглавени во странство, тие не се ниту квалификувани за анкета Индиска виза ниту пак дојдете на картичка OCI.

Сите Видови индиска виза беа суспендирани од Владата на Индија во март 2020 година заради Коронавирус. Ова ограничување наскоро ќе се укине на целата индиска виза преку Интернет (eVisa India). Поголемиот дел од посетителите доаѓаат во Индија за туризам натаму Индиска виза за туризам (eVisa Индија), додека помал процент се појавува Индиска виза за бизнис (еВиза Индија) и Индиска виза за медицински цели (eVisa Индија).

Таблиги Јамаат Политика за визи на Индија

Оваа посебна група предизвика ширење на КОВИД во Индија, затоа Министерството за внатрешни работи НЕ ќе дозволува виза за вклучување во активности на Таблиги во Индија.

Документот за политика на индиското Министерство за внатрешни работи за индиската виза вели:

„На странските државјани кои им се дадени какви било визи и на сопствениците на картички ОЦИ нема да им биде дозволено да се вклучат во работата на Таблиги. Нема да има ограничување во посета на религиозни места и присуство на нормални верски активности, како присуство на верски дискурси. Сепак, нема да биде дозволено да се проповеда религиозни идеологии, да се држат говори на верски места, да се дистрибуираат аудио или визуелни прикази / памфлети што се однесуваат на религиозни идеологии, да се шират преобразувања итн.

извор: https://www.mha.gov.in/PDF_Other/AnnexI_01022018.pdf

Упатството за ревизија за индиската виза

  • На сите посетители им беше потребен пасош, вклучувајќи новороденчиња и деца.
  • Апликациите треба да се прават преку Интернет на https://www.india-visa-gov.in
  • Пасошите треба да важат половина година во моментот на влегување во Индија
  • На пасошот треба да има две празни страници

 

Што се случува со вас да се разболите во Индија

Во случај да се разболите во Индија додека посетите турист на индиска виза, тогаш не ви е потребна посебна дозвола ако вашата посета на престој е помала од 180 дена. Од вас се бара да земете дозвола од FRRO и да доставите медицински сертификат од соодветната клиника / болница и да побарате продолжување додека живеете во Индија. ФРО има овластување да ја претвори индиската виза преку Интернет (eVisa India) во влез X -1 Visa врз основа на барањето. Апликација за индиски визи може да се поднесе преку Интернет.