Индиска виза за Индија продолжува за 156 земји

Индија Виза онлајн

По нарачка на Индиско биро за имиграција, Министерство за внатрешни работи (МХА) India Visa Online е обновена со непосреден ефект од 30 март 2021 година за странски државјани на 156 земји. Следните категории на Индија преку Интернет виза (или Индија еВиза) се обновени:

  • Индија за деловна виза за Индија: Кои имаат намера да ја посетат Индија за комерцијални цели
  • Индија онлајн медицинска виза: Кои имаат намера да ја посетат Индија на медицински третман
  • Виза за медицински придружници преку Интернет во Индија: Кои имаат намера да ја посетат Индија како придружници на носител на е-медицинска виза во Индија
Сепак, Индиската еТуристичка виза во моментов стои суспендирана.
  • Објектот за виза Индија преку Интернет сè уште не е достапен за државјаните на Кина, Хонг Конг, Канада, Велика Британија, Индонезија, Иран, Малезија и Саудиска Арабија.

Пред ограничувањата кои беа објавени во 2020 година поради Ковид-19, India Online Visa беше достапна за граѓаните од 171 земја. После првиот бран Covid-19, во октомври 2020 година, Индија ги врати сите постоечки редовни визи (освен сите видови на Интернет или Електронски визи, туристички и медицински визи) што им овозможува на странските државјани да дојдат во Индија за бизнис, вработување, образование , истражувачки и медицински цели.

Еве го целиот список на земји чии државјани ги исполнуваат условите за објект eVisa во Индија

Што е India Visa Online или India E Visa?

  1. Обезбедена е Виза преку Интернет во следниве поголеми категории - Индија еВиз за туризам, Индија eVisa за бизнис, конференција, Индија eVisa за медицински, и Индија eVisa за медицински придружници.
  2. Под Виза за Индија преку Интернет програма, странските државјани можат да аплицираат и да ја пополнат апликацијата преку Интернет и не треба лично да ја посетуваат индиската амбасада или конзулат.
  3. Откако апликацијата е завршена преку Интернет заедно со уплатата, на апликантот му се испраќа електронско овластување за патување (ЕТА), кое треба да биде претставено на имиграциска контролна пост на пристигнување.
  4. Внесување на индиска еВиза е дозволено само на 28 назначени меѓународни аеродроми и пет големи пристаништа во Индија.
  5. Институтот еВиза во Индија не е достапен за сегашните или поранешните граѓани на Пакистан и се очекува тие да аплицираат за редовни визи од Индиската висока комисија во Исламабад.
  6. Индиските Е-визи важат само за обичен пасош, а не за странски дипломати за кои се работи одделно.

Доколку имате какви било сомнежи или ви треба помош за патување во Индија или Индија е-Виза, контактирајте Индиско биро за помош eVisa за поддршка и водство.