Барања за визи за статистика на граѓани и граѓани во САД

Потребни визи за американски пасош

Соединетите Американски Држави Имателите на пасоши имаат виза не е потребна за 108 земји, виза при пристигнување за 19 земји, барање за еВиза за 16 земји. Ова ја вклучува Индија, која бара од граѓаните на САД да поседуваат еВиза за Индија (Индиска виза онлајн). слобода на патување во 31 земја. Индија обезбедува електронска виза за граѓаните на САД. Граѓаните на САД можат да останат во Индија до 180 дена за туризам и 90 дена за деловна посета и 60 дена за медицинска виза за Индија.

Индија рангирана во обемот на туризмот и туризмот

Индија привлекува туристи од сите земји. Бидејќи 2001, кога индискиот ранг во туризмот беше 51st во светот, глобалниот ранг на Индија дојде до 25th во светот. Пристигнувањето на туристите во Индија порасна од 2.5 милиони во 2001 до 19 милиони во 2019. Индиската заработка од туристи порасна од 3.8 Милијарда долари до 28 Милијарда долари во истиот период. Овие заработки беа од Туристичка виза во Индија, Деловна виза во Индија, Индија медицинска виза посетители.

Аеродром преку кој пристигнуваат носители на Индија Виза

Патниците во Индија можат да потекнуваат од неколку Индија аеродроми и пристаништа eVisa , сепак следниве се најзафатени.

Сметките за меѓународниот аеродром Индира Ганди во Њу Делхи 29% од обемот, аеродромот во Мумбаи се грижи за 15.5% Том на посетители на виза во Индија. Топ 10 аеродроми од каде доаѓаат посетителите на индиската виза се Делхи, Мумбаи, Харидаспур, Ченаи, Бангалор, Калкута, Хајдерабад, Даболим, Кочин и Геде Реил.

Колку граѓани на САД пристигнуваат во Индија годишно

1,456,678 Американски (САД) турист пристигна во Индија во 2019 година. 274,583 Искористија американски (САД) туристи Индиска еВиза (Индија онлајн виза) во годината 2019 што ги прави највисоки корисници на електронската виза за Индија (Индија виза онлајн) пред потоа Обединето Кралство граѓани.

Индиски правила за граѓаните на САД

  • eVisa од 30, 90 или 180 дена континуиран влез eVisa India (Indian Visa Online) е достапна во 3 времетраење за туризам: 30 дена, 1 година и 5 години.
  • Влезот е дозволен 28 Аеродроми и 5 поморски пристаништа.
  • Потврдата мора да биде прикажана на границата од каде се прави влез во Индија.
  • Граѓаните на САД во Индија се отпечатени со прсти.
  • Граѓаните на САД со пакистанско потекло не се квалификуваат за 10-годишна туристичка виза со повеќекратен влез и мора да аплицираат за редовна виза или хартиена виза во најблиската индиска амбасада