Кои видови индиска виза се достапни

Видови индиска виза

Индиската влада донесе значителни промени во својата политика за визи уште од септември 2019 година. Опциите што им се достапни на посетителите за „Индија виза“ се збунети поради повеќекратни опции за преклопување за истата намена.

Оваа тема опфаќа главни типови визи за Индија кои им се достапни на патниците.

Индиска туристичка виза (Индија eVisa)

Туристичката виза за Индија е достапна за оние посетители кои имаат намера да ја посетат Индија не подолго од 180 дена одеднаш.

Овој тип на индиска виза е достапен за цели како што се програма за јога, краткорочни курсеви кои не вклучуваат добивање диплома или диплома или волонтерска работа до 1 месец. Туристичката виза за Индија, исто така, дозволува состаноци со роднини и разгледување.

Постојат неколку опции на оваа индиска туристичка виза достапни за посетителите во однос на времетраењето сега. Достапно е во 3 времетраење од 2020 година, 30 дена, 1 година и 5 години важност. Порано имаше 60-дневна виза за Индија достапна пред 2020 година, но оттогаш таа е деактивирана. Валидноста на 30-дневната виза за Индија е предмет на одредена конфузија. Можете да прочитате за појаснување во врска со оваа тема овде.

Туристичката виза во Индија е достапна и преку индиската висока комисија и исто така преку Интернет на оваа веб-страница наречена eVisa India. Треба да аплицирате за eVisa Индија, ако имате пристап до компјутер, дебитна / кредитна картичка или Paypal сметка и пристап до е-пошта. Тој е најсигурен, сигурен, најбезбеден и најбрз метод за добивање Индија виза преку Интернет.

На кратко, претпочитајте да аплицирате за Индија eVisa за посета на Амбасада или Висока Комисија на Индија.

Валидност: Индиска виза за туристичка, што е за 30 дена, дозволено е двојно внесување (2 записи). Индиска виза за 1 година и 5 години за туристичка намена е повеќекратна влезна виза.

Индиска деловна виза (Индија eVisa)

Деловната виза за Индија му дозволува на посетителот да се вклучи во деловни активности за време на нивната посета во Индија.

Оваа виза му дозволува на патникот да се вклучи во следниве активности.

 • Да се ​​вклучат во продажба / набавки или трговија.
 • Да присуствуваат на технички / деловни состаноци.
 • Да се ​​постави индустриски / деловен потфат.
 • Да се ​​водат тури.
 • Да се ​​одржи предавање / те.
 • Да регрутира работна сила.
 • Да учествуваат на изложби или саеми за деловни и деловни активности.
 • Да се ​​однесува како експерт / специјалист во врска со тековниот проект.

Оваа виза е исто така достапна преку Интернет во eVisa Индија преку оваа веб-страница. Корисниците се охрабруваат да аплицираат преку Интернет за оваа Виза за Индија преку Интернет наместо да ја посетуваат индиската амбасада или Индиската Висока Комисија за погодност, безбедност и безбедност.

Валидност: Индиската виза за бизнис важи за 1 година и се дозволени повеќе влезови.

Индиски медицински визи (Индија eVisa)

Оваа виза во Индија му дозволува на патникот да се вклучи на медицински третман за себе. Постои дополнителна виза поврзана со оваа наречена медицинска придружник виза за Индија. И двете овие индиски визи се достапни преку Интернет како eVisa Индија преку оваа веб-страница.

Валидност: Индиската виза за медицински цели важи за 60 дена и е дозволен троен влез (3 записи).

Сите оние кои патуваат во Индија со eVisa Индија, треба да влезат во земјата преку 28 назначени пристаништа за влез. Сепак, тие можат да излезат од кој било од овластените натписи за проверка на имиграција (ИЦП) во Индија.

Список на 28 овластени аеродроми за слетување и 5 пристаништа во Индија:

 • Ахмедабад
 • Амритсар
 • Багдогра
 • Bengaluru
 • Бубанешвар
 • Calicut
 • Мадрас
 • Чандигар
 • Cochin
 • Коимбаторе
 • Делхи
 • Гаја
 • Гоа
 • Guwahati
 • Хајдерабад
 • Џајпур
 • Канур
 • Калкута
 • Канур
 • Лакнау
 • Madurai
 • Mangalore
 • Мумбаи
 • Нагпур
 • Порт Блер
 • Пуна
 • Тиручирапали
 • Тривандрум
 • Варанаси
 • Вишахапатнам

Или овие назначени пристаништа:

 • Мадрас
 • Cochin
 • Гоа
 • Mangalore
 • Мумбаи

Индиската eVisa важи за влез од ограничен пакет аеродроми и пристаништа. Погледнете го најновиот список овде.

Индија виза на пристигнување

Виза на пристигнување

Визата за Индија при пристигнување им овозможува на членовите на реципрочните земји да дојдат во Индија 2 пати годишно. Треба да проверите со најновите реципрочни аранжмани на индиската влада дали вашата матична земја се квалификува за виза при пристигнување.

Постои ограничување на индиската виза при пристигнување, со тоа што е ограничена само за времетраење од 60 дена. Ограничено е и на одредени аеродроми како у Делхи, Мумбаи, Колката, Ченаи, Хајдерабад и Бенгалуру. Странските граѓани се охрабруваат да аплицираат за анкета eVisa Индија наместо да ги менуваме барањата на виза за Индија за пристигнување.

Познати проблеми со Visa On Arrival се:

 • Само 2 На земјите од 2020 година им беше дозволено да имаат виза за Индија при пристигнување, во моментот на аплицирање треба да проверите дали вашата земја е на списокот.
 • Треба да проверите за најновите упатства и барања за индиската виза на пристигнување.
 • Основноста на истражувањето е на патниците бидејќи станува збор за лак и не многу познат вид виза за Индија
 • Патникот ќе биде принуден да носи индиска валута и да плати готовина на границата, што го прави уште незгодно.

Редовна Индија / Виза за хартија

Оваа виза е за државјани на Пакистан и за оние кои имаат сложено барање или остануваат над 180 дена во Индија. Оваа индиска eVisa бара физичка посета на индиската амбасада / Индиската висока комисија и тоа е долг процес на аплицирање. Процесот вклучува преземање апликација, печатење на хартија, пополнување на истиот, закажување состанок во амбасада, создавање профил, посета на амбасада, печатење на прсти, интервју, обезбедување на пасош и враќање по курир.

Списокот со документи е исто така доста голем во однос на барањата за одобрување. За разлика од Индиска виза преку Интернет (eVisa Индија), процесот не може да се заврши преку Интернет и индиската виза нема да биде примена по е-пошта.

Други видови индиска виза

Доколку доаѓате за дипломатска мисија на мисија на ООН или Дипломатски пасош тогаш треба да аплицирате за дипломатска виза.

Креаторите на филмови и новинарите кои доаѓаат на работа во Индија, треба да аплицираат за индиска виза за нивните соодветни професии, филмска виза во Индија и новинарска виза за Индија.

Ако барате долгорочно вработување во Индија, тогаш треба да аплицирате за виза за вработување во Индија.

Индиската виза се нуди и за мисионерска работа, планинарски активности и студентски визи кои доаѓаат на долгорочно студирање.

Исто така, постои Виза за истражување за Индија која се издава на професори и научници кои имаат намера да вршат работа поврзана со истражување.

За овие видови индиски визи, освен eVisa India, потребно е одобрение од различни канцеларии, Одделот за образование, Министерството за човечки ресурси во зависност од видот на индиската виза и може да потрае до 3 месеци за да се доделат.

Кој вид виза треба да добиете / дали треба да аплицирате?

Меѓу сите типови визи за Индија, еВИЗА е најлесно да се добие од вашиот дом / канцеларија без лична посета на индиската амбасада. Значи, ако планирате патување за краток престој или до 180 дена, тогаш eVisa Индија е најзгодно и најпосакувано од сите типови за добивање. Владата на Индија го охрабрува користењето на индиската еВвиза.

За повеќе одговори и информации кликнете Најчесто поставувани прашања.


Осигурете се дека сте провериле подобност за вашата eVisa во Индија.

Граѓани на САД, Граѓани на Обединетото Кралство, Канадски граѓани Француски граѓани може аплицирајте преку Интернет за Индија eVisa.

Ве молиме, поднесете барање за виза за Индија 4-7 дена пред вашиот лет.